Folosete timpul liber in favoarea ta, exersandu-ti hobby-urile: Dictia
Dictia o invatam si o perfectionam inca de mici, din primii ani de viata. Ne face sa fim mai placuti, putem atrage atentia mai usor asupra a ceea ce spunem si poate fi o ‘carte de vizita’ a fiecaruia. Contrar opiniei majoritatii, o dictie buna nu inseamna un debit verbal mare, ci claritatea si corectitudinea silabelor si a pronuntiei acestora.
Cuvantul ‘dictie’ vine din latina ‘dictionem’, care inseamna ‘pronuntare, modul de a vorbi’, insa paleta semantica are mai multe interpretari: glasul, cuvantarea, afirmatia, limbajul.
Prin dictie intelegem stilul, felul in care fiecare vorbitor comunica, fiindca vocea noastra are o vibratie diferita de orice altceva in aceasta lume. De asemenea, dictia este ‘stiinta’ de a vorbi ferm, clar, astfel incat fiecare cuvant sa se auda perfect ‘conturat’ si inteles de ceilalti interlocutori. O pronuntare corecta a cuvintelor ne transforma in persoane mai convingatoare, negociatori mai buni sau speakeri cu un puternic impact.
O vorbire corecta ne ajuta prin cresterea stimei si increderii de sine, imbunatatind calitatea vietii. Ca o practica noua, tot mai multe persoane apeleaza la cursuri de dictie, pentru a-si imbunatati pronuntia.
De ce este important sa ai o dictie buna?
Printre principalele motive, putem enumera:
- Atunci cand esti liderul unei echipe, o dictie adecvata te ajuta sa comunici mai clar ideile echipei tale si sa fii mai impunator si clar, transmitand si incredere celor din fata ta;
- Daca lucrezi in vanzari, o dictie buna, determinata si prin debitul verbal corect exprimat, te poate ajute sa fii mai convingator cu interlocutarii tai;
- Daca esti speaker sau esti foarte des pus in postura de a vorbi unui ‘public’ prin natura job-ului, este, cu siguranta, de ajutor sa ai o dictie impecabila, transmitand credibilitate si celorlalti.
Este important de stiut ca tonalitatea si vocea influenteaza comunicarea intr-un procent de 30%. De fapt, atunci cand comunicam, avem implicate 3 componente in aceasta:
- Comunicarea verbala: se refera la cuvintele pe care le rostim/ pronuntam si reprezinta ~10% din procesul comunicarii;
- Comunicarea paraverbala: face referire la tonalitate, voce si viteza si reprezinta ~ 30% din acest proces.
- Comunicarea nonverbala: se refera la limbajul corpului (mimica, gesturi, pozitia corpului, etc.) si are procentajul cel mai mare, de ~60%, in procesul comunicarii.
Exista situatii frecvente in care trebuie sa transmitem un mesaj important sau trebuie sa ‘vindem’ prin intermediul telefonului, iar comunicarea nonverbala dispare complet din aceasta ecuatie.
Rezumandu-ne doar la comunicarea verbala si paraverbala, intervine rolul important al dictiei, prin care putem castiga teren, daca cunoastem importanta ei si stim cum sa punem in valoare ceea ce transmitem printr-o pronuntie perfecta, clara si ferma.
Este bine ca dictia sa fie exersata si perfectionata, inca din copilarie, daca este posibil. Asociatia Americana a Cercetarilor pentru Dezvoltare Interculturala a demonstrate ca dezvoltarea dictiei la cei mici este in directa legatura si cu rapiditatea invatarii unei limbi straine sau cu aplificarea skill-uri superioare de comunicare.
Daca nu v-am convins in totalitatea ca ar fi necesar sa apelati la un curs de dictie, venim mai jos cu cateva sugestii si exercitii pe care le puteti face acasa, ca prim pas in arta dictiei.
- Exercitii de incalzire: ba be bi bo bu bă bî; da de di do du dă dî; fa fe fi fo fu fă fî; ja je ji jo ju jă jî; la le li lo lu lă lî; ma me mi mo mu mă mî; na ne ni no nu nă nî; pa pe pi po pu pă pî; ra re ri ro ru ră rî; șa șe și șo șu șă șî; ta te ti to tu tă tî; ța țe ți țo țu ță țî; va ve vi vo vu vă vî; za ze zi zo zu ză zî.
- Alte exercitii ce pot ajuta la imbunatatirea dictiei:
- Cupă cu capac, capac cu cupă;
- Fluture pe punte, fluture sub punte;
- O babă bălană mânca o banană babană;
- Un caricaturist care caricaturizează caricaturi caricaturistice, nu caricaturizeaza caricatura sa;
- Bucur și Bucura se bucură că Bucurel e bucuros în București;
- Până când a cărămidărit cărămidarul pe cărămidăriță, a cărămidărit cărămidărița pe cărămidar.
De asemenea, inainte de a incepe aceste exercitii, va sugeram sa aveti in vedere cateva recomandari care vor ajuta in acest proces, cum ar fi pronuntarea clara si cat mai corecta a exercitiilor.
In pasul doi, exercitiile trebuie sa fie pronuntate cat mai des si mai rapid, iar dupa ce considerati ca ati atins si acest obiectiv, repetati aceste exercitii cu un creion intre buze (creionul / pixul sa fie asezat pe orizontala intre maxilare).
Succesul nostru poate fi programabil… prin dictie! 😊