Foloseste timpul liber in favoarea ta, exersandu-ti hobby-urile: Caligrafia
Mai mult timp liber in aceasta perioada? De ce sa nu il folosesti in favoarea ta, urmand un curs online care sa te ajute sa iti duci la urmatorul nivel pasiunile? Un bun exemplu este caligrafia, un hobby care aduce numeroase beneficii la care poate nici nu te-ai gandit pana acum.
Tehnologia ne-a facut viata mai usoara, insa a si inlocuit, total sau partial, anumite activitati, cum ar fi: scrisul de mana. Cati dintre noi mai folosesc pixul la fel de des ca acum 10 sau 15 ani?
Totusi, specialistii vin cu argumente solide si convingatoare, pentru a mentine acest ‘obicei’, chiar daca nu mai este o necesitate permanenta a zilelor noastre. Caligrafia sau ‘scrisul de mana’ este deprinderea de a scrie frumos sau un proces cognitiv ce combina parte din tehnicile perceptuale cu senzorio-motorii. Conform specialistilor caligrafia are numeroase avantaje, insa le vom aminti pe cele mai importante.
- Scrierea de mana ajuta la imbunatirea memoriei, pentru ca actul fizic de a scrie folosind literele duce la transmiterea unor semnale de la mana la creier ce sustin construirea memoriei;
- De asemenea, scrisul spune multe despre starea noastra de spirit. Grafologii expun teoria prin care scrisul poate fi descifrat de specialisti, de unde se pot trage concluzia daca suntem fericiti sau tristi, in timp ce tastarea la laptop uniformizeaza.
- Caligrafia stimuleaza creativitatea si imaginatia. Poate ceva litere pe o hartie alba nu inseamna mare lucru, insa daca vei trece de la simpla scriere la caligrafie, rezultatul s-ar putea sa te prinda si pe tine. Multitudinea instrumentelor de scris (stilouri, pixuri, markere cu capilarii, etc.) permit numeroase forme de scriere, care vor stimula partea creativa a creierului. Desenul si scrisul sunt exercitii ale mintii care se bazeaza pe stimuli, fiind important sa identifici doar instrumentul de scris care te ‘reprezinta’ cel mai bine.
- Scrierea de mana ajuta si dezvolta gandirea cognitiva. Datorita scrierii, un circuit neuronal unic este activat in mod automat. Studiile arata ca persoanele care prefera scrierea ‘electronica’ prezinta o activitate neuronala mai scazuta comparativ cu ceilalti, conform rezultatelor RMN. Dinamica scrierii activeaza regiuni din ambele emisfere cerebrale responsabile cu limbajul, gandirea si memoria de lucru.
- Imbunatateste capacitatea de citire, scriere si limbaj. Mai exact, scrisul de mana conduce la abilitatea de a expune ideile in limbaj prin construirea de secvente de cuvinte (propozitii). Totodata, caligrafia contribuie si la dexteritate.
- Ajuta la exprimarea mai corecta sau eficienta a emotiilor. Aici aducem in discutie scrierea in jurnale, junale are surprind trairile si gandurile celui care le scrie. In acest mod, scrierea expresiva ajuta la mentirea starii de bine, avand si un efect de calmare, denumita si ‘terapie prin scris’. De asemenea, scrierea gandurilor intr-un carnet, in care expunem trairile si situatiile prin care trece, de cele mai multe ori si cele mai putin placute, calmeaza psihicul si reduce eliminarea cortizonul (hormonul stresului) in organism.
Aditional listei de mai sus, se poate subintelege, ca scrierea este vitala in viata copiilor. Acestia sunt ajutati, prin scriere, sa-si dezvolte diverse abilitati:
- Gestionarea fortei de prindere in mana a instrumentului de scris;
- Dezvolta dexteritatea manuala;
- Imbunatatirea capacitatii de citire (prin amintirea formei unei litere si reproducerea acesteia pe hartie);
- Folosirea feedback-ului vizual pentru a corecta erorile de scriere.
In alte scoli din Europa si alte 45 de state din USA, scrisul de mana a fost eliminat (fiind acum doar o materie optionala). Ar trebui sa ne simtim norocosi, avand in vedere argumentele specialistilor, ca Romania este una dintre tarile care inca pastreaza scrierea de mana in scoli.
In 2014 un studiu publicat in Trends in Neuroscience and Education readuce in discutie importanta si beneficitatea scrierii de mana pentru copii. Scrisul actioneaza asupra functiilor de procesare neurologica si a unor regiuni din creieri responsabile cu viteza de procesare a informațiilor, de memorare si invatare.
Asadar, chiar daca in era tehnologiei, scrisul pare doar o necesitate demult apusa, studiile si psihologicii expun si alte beneficii extreme de importante ale scrieii de mana ce ajuta la formarea si conturarea personalitatii noastre ca indivizi.