Atelierele LEGO® – o idee inedita de atelier la locul de munca
Adesea, cele mai bune discursuri de mobilizare a unei echipe contin cuvinte cheie precum „construim”, „creatie” sau „efort comun sustinut”. Insa in business, acestea par mai degraba concepte abstracte unui angajat pus in fata unor task-uri dificile.
Totusi, aceste cuvinte cheie reprezinta esenta unor valori pe care orice manager si le doreste pentru echipa sa. Ele, ca multe altele pot fi cultivate intr-un mod inedit si atat de distractiv incat putini angajati ar putea ramane indiferenti: atelierele LEGO®.
De ce ateliere LEGO®?
In primul rand, cine poate sa spuna ca nu ii place LEGO®? Nu ne place sa generalizam, insa fie ca ai avut sau nu LEGO® in copilarie, este greu sa nu fi atras catusi de putin de acele blocuri colorate din care poti practic sa construiesti orice iti trece prin minte.
In fata lor, eliberam instant copiii din noi si incepem sa construim, fie urmand un set clar de instructiuni, fie conectand pur si simplu blocurile, in speranta ca va iesi ceva cat mai putin abstract. Insa nu doar copiii sunt cei care pot invata lucruri importante de pe urma jocurilor LEGO®.
Fiecare constructie reprezinta o provocare, chiar si pentru un adult. Reprezinta o serie de probleme pe care trebuie sa le rezolve si un tel pe care si-l impune si pe care trebuie sa il atinga. Multi adulti au fata de jocuri aceeasi abordare ca fata de multe probleme din viata reala, astfel ca poti observa cum reactioneaza angajatii tai cand sunt pusi in dificultate, dar si alte trasaturi ale personalitatilor lor.
Exista un LEGO® special conceput pentru corporatisti?
Poate parea surprinzator, dar compania daneza a reusit sa se adreseze si acestui segment. In 2001 a fost lansat LEGO® SERIOUS PLAY®, un set destinat exclusiv businessurilor. Cu ajutorul kiturilor, managerii isi pot construi practic miniaturi LEGO® ale businessurilor, capatand o privire de ansamblu, dar si de detaliu. Cu ajutorul miniaturilor, ei pot experimenta diverse scenarii si crea strategii de business pornind de la ele.
Exista patru kituri in gama LEGO® SERIOUS PLAY®:
● Window Exploration Bag – poate fi folosit de o singura persoana si serveste invatarii principiilor de baza SERIOUS PLAY®;
● Starter Kit – poate fi folosit tot de o singura persoana, dar este mai degraba un mijloc prin care aceasta poate realiza actiuni de baza in cadrul unui workshop organizat;
● Identity and Landscape Kit – este un set care poate fi folosit impreuna cu Starter Kit si suporta organizarea unor workshop-uri de 10 pana la 12 participanti. Identity and Landscape Kit contine diverse blocuri specifice LEGO®, de la omuleti la roti, de la ferestre la copaci, iar o sesiune de „joc” poate dura chiar si doua zile.
● Connection Kit – este facut pentru a fi folosit impreuna cu Starter Kit si Identity and Landscape Kit, pentru a construi modele mai mari, in functie de cerintele workshop-ului
Spre deosebire de alte jocuri LEGO®, SERIOUS PLAY® nu este construit dupa modele si instructiuni, ci dupa o metodologie. De asemenea, un specialist avizat te poate instrui si sfatui asupra felului in care poti construi cu ajutorul cuburilor.
Chiar daca pare special gandit pentru manageri, una din ideile principale ale metodologiei SERIOUS PLAY® este ca, pentru ca o companie sa poata functiona si evolua, toti membrii sai trebuie sa se implice activ si sa-si expuna parerea in privinta organizarii. De aceea, jocul este special gandit pentru a dezvolta initiativa si nivelul de implicare a angajatilor.
Lucruri serioase transpuse in joc
In esenta, SERIOUS PLAY® e diferit de alte jocuri LEGO® plasate in universuri precum Star Wars, Piratii din Caraibe sau cel al supereroilor. Dar desi ii lipseste elementul fantastic, faptul ca niste manageri si niste angajati pot privi detasati o parte din probleme companiei lor le ofera acestora mai multa incredere in deciziile pe care le iau in viata de zi cu zi.
Un citat atribuit lui Platon spune ca „poti invata mai multe despre un om dupa o ora de joc decat dupa un an de conversatie.” Ne putem indoi de faptul ca Platon a zis cu adevarat asta, insa nu si de samburele de adevar din aceste vorbe. Un atelier de lego la locul de munca ii va ajuta pe toti membrii echipei sa inteleaga mai bine atat compania, dar si sa se cunoasca mai bine pe ei insisi.
Sursa foto: Shutterstock.com