Tot ce trebuie sa stii despre Mindfulness si beneficiile sale

Auzim tot mai des in jurul nostru vorbind-se despre mindfulness si beneficiile pe care acesta le aduce la nivel personal. Tot mai multe companii ne solicita workshop-uri pe aceasta tema, pe baza studiilor interne care releva ca interesul angajatilor pentru acest domeniu devine din ce in ce mai aprins. Primim invitatii la conferinte pe teme de mindfulness si work-life balance, iar tot mai multi traineri se specializeaza in acest domeniu.

Ce este mindfulness si la ce ne ajuta?

Desi a devenit foarte popular abia in ultimii ani, ideile care stau la baza mindfulness-ului sunt foarte vechi si provind din religia budista. Primele scrieri in care regasim concepte ce fac referire la mindfulness dateaza din sec. V I.e.n., apartinandu-i liderului spiritual Gautama Siddhartha, cunoscut in lumea larga drept Budha.

Definitia academica a termenului descrie mindfulness-ul drept: ,,cresterea capacitatii de concentrare si mentinerea atentiei asupra unui obiect sau subiect, cu un scop precis, fara a fi disturabat de orice alt factor extern (referindu-ne aici si la orice alte ganduri).” Mai precis, mindfulness descrie acea stare de concentrare in care privim orice situatie exact in forma in care este, fara a fi influentati de experientele noastre trecute, fara a judeca, fara a eticheta. In acest fel, mintea noastra va fi intotdeauna ancorata in prezent, iar capacitatea de concentrare va fi la cote maxime in majoritatea timpului. Un individ cu o capacitate crescuta de concentrare poate sa isi rezolve task-urile mult mai repede si mai bine. Acest lucru are ca rezultat cresterea performantelor in munca, mai mult timp liber, o mai buna relationare cu ceilalti si, in final, o crestere a calitatii vietii concretizata prin experimentarea unor stari de bucurie si echilibru.

Interesant, nu-i asa? Cum ajungem totusi sa fim mindful?

Incepand cu anul 1990, Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society din Marea Britanie demareaza proiectul Mindfulness-Based Stress Reduction. Acesta are rolul de a induce pacientilor starea de mindfulness prin meditatie, exercitii de constientizare a propriului corp si yoga. Incepand de atunci, mindfulness-ul devine un subiect de studiu intens, fiind considerat principalul instrument prin care putem ajunge la o stare perfecta de echilibru holistic – fizic si spiritual.

O tema majora in studiile despre mindfulness face referire la rolul acestuia in reducerea starilor de anxietate si depresie, precum si a sindromului burnout, experimentat de tot mai multe persoane in societatea actuala. Cum reuseste mindfulness-ul sa produca schimbari pozitive atat de intense? Prin patru factori interdependenti pe care se bazeaza practicarea sa: controlul atentiei, constientizarea propriului corp, schimbarea perspectivei asupra sinelui si controlul emotiilor.

Mentinerea atentiei asupra obiectului meditatiei, cum ar fi propria respiratie, reprezinta un exercitiu practicat foarte des in mindfulness. Acesta contribuie in primul rand la eliberarea mintii de gandurile negative, facand loc echilibrului si gandurilor pozitive. Prin exersarea abilitatii de a ne concentra asupra unui singur lucru, ajungem sa ne antrenam mintea in favoarea noastra, sa fim mai eficienti in rezolvarea task-urilor de orice tip, sa facem fata mai usor situatiilor stresante, fara a ne afunda in ganduri negative, fara a ne abate de la specificul problemei.

Constientizarea propriului corp se refera la abilitatea de a ne monitoriza senzatiile si de a ne intelege propriul organism. Dezvoltandu-ne aceasta abilitate, vom putea sa prevedem cum va reactiona corpul nostru in anumite situatii, acest lucru ajutandu-ne, de asemenea, la controlul emotiilor si dezvoltarea empatiei fata de partenerii nostri de discutii.

Schimbarea perspectivei asupra sinelui este una dintre ideile budiste de temelie, preluata in mindfulness. Aceasta religie considera ca perceptia conform careia sinele este etern si neschimbator conduce catre cele mai mari drame interioare ale omului. Odata ce devenim constienti ca totul este schimbator si trecator, devenim mult mai detasati si atingem mai usor fericirea. Mindfulness-ul sustine detasarea de perceptia sinelui etern, indemnand practicantii sa se bucure de momentul prezent.

Controlul emotiilor se exerseaza in mindfulness prin indemnarea practicantilor sa se expuna unui numar cat mai mare de situatii care produc diverse tipuri de emotii. Prin analiza reactiilor, ne putem sa seama daca am procedat corect in diverse contexte, ce tipuri de emotii pot fi lasate libere si pe care este nevoie sa le controlam. De asemenea, prin astfel de tehnici, ajungem sa ne dezvoltam foarte bine inteligenta emotionala, devenind imuni la situatii care pe altii i-ar putea afecta profund sau controlandu-ne expunerea libera a emotiilor atunci cand conjunctura o impune.

Iata de ce mindfulness-ul devine un subiect tot mai actual si necesar in viata noastra. Cunoscand aceste tehnici si practicand exercitii specifce, putem ajunge mult mai usor la o stare de echilibru emotional, eliminand din minte gandurile negative care o inunda zilnic. Un astfel de workshop trebuie inclus in orice program de corporate wellbeing solid, deschizandu-le angajatilor calea catre tehnici de relaxare care aduc beneficii atat asupra vietii personale, cat si profesionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *