Importanta esecului si cum iti revii dupa o perioada dificila in cariera. Cateva exemple celebre
Aproape toate numele de succes, din cele mai diferite domenii de cariera, au inregistrat la un moment dat, in parcursul lor, perioade extreme de dificile, pe care le-au catalogat, in propriile cuvinte, drept esecuri necesare pentru autocunoastere, regasirea motivatiei si descoperirea vocatiei.
Cei mai multi oameni de succes nu au CV-uri perfecte si mai toti vorbesc despre importanta esecului. Explicatia este simpla: nereusitele sunt o parte esentiala a procesului de invatare si o oportunitate excelenta pentru crestere.
Trial and error – una dintre metodele fundamentale de rezolvare a problemelor, care sta la baza multor descoperiri stiintifice, ilustreaza cel mai bine aceasta realitate: sunt necesare incercari si greseli repetate, pentru a ajunge la cel mai bun rezultat. Cel mai des citat exemplu este Thomas Edison, celebrul inventator testand, se pare, de mii de ori ideea care s-a concretizat, intr-un final, prin aparitia becului.
Daca treci prin momente complicate – pierderea locului de munca sau a motivatiei, confuzie in privinta directiei pe care ar trebui sa o urmezi, un start dificil in incercarea de a crea un business – si nu reusesti sa gasesti solutia care sa te scoata din impas, primul lucru pe care il ai de facut este sa ai rabdare cu tine. Priveste dificultatile din alt unghi si descopera oportunitatea pe care o ascund.
Si daca tot nu crezi ca vei gasi o rezolvare pentru problemele tale, iata si cateva exemple de personalitati care au avut un parcurs anevoios, inainte de marile reusite:
J.K. Rowling este nu doar autoarea celebrei serii de carti pentru copii Harry Potter, dar si a unui discurs tinut in fata absolventilor Universitatii Harvard, care a devenit viral pe internet. Scriitoarea vorbeste despre rolul esential al esecurilor in descoperirea talentelor si a carierei cu adevarat potrivite, lectie pe care a invatat-o din propria experienta: a inceput sa isi ia in serios visul din copilarie si sa scrie, abia dupa ce a esuat in cariera anterioara si in viata personala.
Barack Obama povesteste in cartea The Audacy of Hope, tradusa si la noi cu titlul Indrazneala de a spera, cum, dupa insuccesul inregistrat la finalul unui tur de alegeri pentru care candidase, cu mult inainte de a deveni presedinte, si-a pierdut increderea in drumul pe care il alesese si in fortele proprii, ca apoi sa isi regaseasca motivatia tocmai datorita acestor momente. El vorbeste si despre presiunea pe care o creeaza experienta unei pierderi in vazul tuturor, familiara tuturor persoanelor a caror cariera este expusa public.
Claudio Ranieri este un antrenor de fotbal celebru, care a pregatit echipe precum Juventus si Chelsea, insa cariera sa a urmat un traseu adesea imprevizibil, in care, in ciuda talentului si eforturilor sale, succesul s-a intalnit cu esecul. Ranieri a fost chiar concediat de cateva ori, de exemplu de la conducerea echipei nationale de fotbal a Greciei. La un an dupa acest eveniment neplacut, in 2015, antrenorul a preluat o echipa aproape necunoscuta – Leicester City, mutare care a fost privita cu scepticism de numerosi comentatori. A contrazis asteptarile si pariurile tuturor, castigand impreuna cu echipa sa Premier League, cea mai prestigioasa competitie intre cluburi din Marea Britanie. Sansele acestui rezultat erau, se pare, de 5000 la 1.
Sursa foto: Shutterstock