Cum recunosti un „workaholic”. 7 semne care ii dau de gol pe dependentii de munca

Pasiunea si dedicarea pentru un job sunt calitati de dorit la orice angajat, insa exista o diferenta majora intre a performa la serviciu si a te epuiza fizic si psihic.

Americanii folosesc termenul „workaholic” pentru a descrie acel angajat pentru care munca nu se termina cand a ajuns acasa, care isi verifica e-mailul de serviciu din cinci in cinci minute si nu isi ia liber nici macar in weekend sau de sarbatori.

In cazul angajatilor „workaholici” se creeaza un dezechilibru intre viata profesionala si cea personala, care le afecteaza relatiile cu cei dragi, sanatatea, dar si performanta la locul de munca, in timp. In SUA, fenomenul este mai raspandit decat ai crede: psihoterapeutul Bryan Robinson, autorul cartii „Legat de birou: un ghid pentru workaholici”, estimeaza ca cel putin un sfert dintre angajati sunt dependenti de munca, iar acest lucru poate avea consecinte pe termen lung, scrie revista Forbes.

Unul dintre cele mai intalnite fenomene este instalarea sindromului de „burnout”, acea epuizare fizica si psihica a unei persoane, care cauzeaza depresie, anxietate, oboseala cronica si duce la pierderea motivatiei sau il face pe angajat sa simta ca, indiferent cat de mult efort ar depunde, nu reuseste sa performeze la nivelul asteptarilor. Companiile au inceput sa faca eforturi pentru a suprima acest fenomen si pentru a-i ajuta pe angajati sa isi impace mai bine viata personala cu cea de la locul de munca. Multe corporatii au programe extensive de reducere a stresului, cu ajutorul unor ateliere si workshop-uri dedicate hobby-urilor angajatilor, dezvoltarii lor personale sau subiectelor de care acestia sunt interesati. De la cursurile de fotografie, la cele de gatit, vorbire in public sau parenting exista cate ceva pe placul fiecarui angajat.

Daca nu esti sigur de masura in care cineva apropiat tie este dependent de jobul sau, semnele de mai jos sunt prezente la toti „workaholicii” si te pot ajuta sa iti dai seama daca se incadreaza in acest tipar:

Sunt primii care ajung la birou si ultimii care pleaca

Angajatii care ajung la birou inaintea tuturor folosesc adeseori drept scuza faptul ca este mai liniste la acea ora si se pot concentra mai usor. De altfel, ei sunt si cei care dau stingerea la finalul zilei, pe motiv ca isi organizeaza proiectele pentru a doua zi. Cu cat petrec mai mult timp la serviciu, cu atat ei incearca sa rezolve mai multe sarcini, sa gaseasca solutii sau sa vina cu idei noi pentru proiecte si ajung sa petreaca mult prea multe ore suplimentare la locul de munca.

Sar peste pauza de masa pentru a lucra

Studiile arata ca suntem mai productivi daca luam mici pauze in decursul celor opt ore petrecute la serviciu. Insa un workaholic nu va vrea sa se intrerupa din lucru nici macar pentru a-si lua pranzul si va spune ca o pauza il va face sa isi piarda concentrarea sau ii va distruge productivitatea. De multe ori, ei sunt cei care mananca deasupra tastaturii, sar cu totul peste masa de pranz sau iau o gustare rapida, de multe ori nesanatoasa, pentru a se intoarce mai repede la lucru.

Nu au hobby-uri sau pasiuni

Persoanele care isi petrec aproape tot timpul la birou nu vor sti sa raspunda cand sunt intrebati care este hobby-ul lor sau ce le place sa faca in timpul liber. Pentru ei, jobul este lucrul care ii pasioneaza cel mai mult si nici nu s-au gandit ca ar putea sa isi petreaca si altfel timpul liber.

Devin stresati sau anxiosi cand nu sunt la birou

Sa te simti stresat ocazional cand esti la seriviu poate fi, in unele cazuri, si un lucru bun. Presiunea iti poate da acel boost de energie de care ai nevoie pentru a duce un proiect la capat inainte de deadline. Insa atunci cand devii stresat pentru ca nu te afli la birou, este un semn clar al dependentei de munca. „Workaholicii nu se pot relaxa in vacante. Ei au simptome asemanatoare unui sevraj: devin iritabili si au accese de furie din nimic”, spune Robinson.

Au aceleasi asteptari si de la colegii lor

O persoana care este dependenta de munca se va astepta ca si colegii sai sa petreaca la fel de mult timp la serviciu si sa fie disponibili intotdeauna pentru sarcinile legate de birou. Workaholicii sunt aceia care remarca de fiecare data cand cineva isi ia concediu sau pleaca mai devreme cu un sfert de ora. De asemenea, ei nu vor intelege nici refuzul colegilor de a lucra in afara programului, dar nici notiunea de obligatii familiale.

Nu stiu sa spuna nu

Un workaholic incearca intotdeauna sa rezolve toate sarcinile de serviciu el insusi, iar cand se afla intr-o pozitie de manager refuza sa delege din indatoriri si celor din echipa pe care o conduce. El traieste dupa motto-ul „daca vrei o treaba bine facuta, trebuie sa o faci singur” si este convins ca aceasta este singura metoda prin care poate evita greselile. Atunci cand sunt pe functii de executie, ei nu vor spune nu niciodata atunci cand li se cere sa faca lucruri in plus, ba dimpotriva, vor simti ca sunt suficient de apreciati incat sa li se incredinteze mai multe sarcini.

Nu sunt prezenti in viata celor dragi

Workaholicii sunt cei care lipsesc intotdeauna de la zile de nastere, petreceri, reuniuni familiale, de la evenimentele importante din viata celor apropiati, sub pretextul ca trebuie sa munceasca. In timp, prietenii nu se mai obosesc sa ii invite in oras, pentru ca stiu ca se vor lovi de un refuz, iar relatiile cu membrii familiei se pot raci sau pot aparea tensiuni dificil de rezolvat. In special in casnicii, multe persoane se trezesc puse in fata unui ultimatum: partenerul le cere sa aleaga ori jobul, ori relatia.

Daca recunosti aceste semne la un prieten apropiat, un membru al familiei sau chiar la un coleg, poate ca este timpul sa ai o discutie intre patru ochi, in care sa le explici, cu argumente, cum ii afecteaza dependenta de munca si ce pot face pentru a scapa de ea si a-si recapata viata.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:Stokkete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *