6 obiceiuri bune ale oamenilor care exceleaza in productivitate

Joburile din ziua de azi sunt mai complexe si mai solicitante ca nicicand, iar pentru a le face fata cu succes nu este nevoie sa lucram peste program, ci sa ne asiguram ca timpul nostru la serviciu este petrecut eficient.

Pe masura ce companiile au inceput sa ceara tot mai mult de la angajati, iar joburile si-au diversificat responsabilitatile, s-a schimbat si piramida lucrurilor pe care oamenii si le doresc de la viata lor profesionala, scrie Andreas von der Heydt, unul dintre directorii de la Amazon, intr-un articol publicat pe LinkedIn. Generatia Millennials, de exemplu, vrea flexibilitate, posibilitati de avansare, salarii mari si timp liber. Iar generatiile mai mari vor sa isi echilibreze viata personala cu jobul, astfel incat sa aiba timp de petrecut cu familia.

De aceea, secretul pentru a te achita in mod profesionist de indatoririle de la serviciu, fara a lucra ore in plus, este sa fii cat mai productiv. La fel ca si alte abilitati, si productivitatea poate fi cultivata, mai ales daca tii cont de aceste obiceiuri pe care le regasim la oamenii extrem de productivi:

Evita perfectionismul detaliilor

Multi oameni pierd timp aducand modificari proiectelor la care lucreaza, din dorinta ca acestea sa fie perfecte. Ei se concentreaza asupra detaliilor de finete, dar pierd din vedere imaginea de ansamblu, intra in criza de timp, iar rezultatul final este departe de ceea ce isi doreau. Solutia este sa lasi modificarile pentru finalul de proiect si sa iti indrepti atentia spre forma acestuia, dar si spre prezentare. Astfel, nu vei ajunge cu proiectele neterminate pe final de deadline si vei avea suficient timp sa faci doar acele modificari care chiar isi au rostul.

Incepe-ti ziua cu sarcinile dificile

Suntem mai productivi in prima parte a zilei, asa ca acesta este cel mai bun moment pentru a te apuca de sarcinile mai dificile, care iti solicita creativitatea sau cele care ocupa mult timp. Cand esti cu mintea limpede, iti este mai usor sa gasesti solutii si sa termini mai rapid cu acele probleme pe care, daca le amani, este posibil sa le rezolvi abia a doua zi.

Adopta o alimentatie sanatoasa

Unele alimente nu numai ca ne imbunatatesc puterea de concentrare si nivelul de energie, dar studiile arata ca dieta are o influenta directa, la nivel molecular, asupra mecanismelor care contribuie la dezvoltarea functiilor mentale. De exemplu, o dieta bogata in acizi grasi omega-3 are un efect benefic asupra proceselor cognitive, in timp ce fructele sunt gustarea ideala dintre mese. Multe companii le pun angajatilor la dispozitie fructe proaspete la birou, pentru a-i incuraja sa manance sanatos si sa evite gustarile pline de zahar sau carbohidrati.

Nu te intrerupe din lucru

Oricata atentie distributiva ai avea, daca sari sa raspunzi la fiecare mail care nu este urgent sau la fiecare intrebare a colegilor, va trebui sa o iei de la capat cand revii asupra lucrului. In schimb, acele persoane care nu permit sa fie intrerupte reusesc sa se concentreze mai bine si sa isi termine treaba la timp. Daca ai de dus la bun sfarsit un proiect, roaga-ti colegii sa iti acorde cateva ore in care sa te concentrezi doar asupra sarcinii respective si sa nu te intrerupa, daca nu este vorba de ceva urgent. De asemenea, pentru acele proiecte complexe sau cu deadline-uri scurte, munca de acasa poate fi o strategie mai eficienta, pentru ca nu mai pierzi timp pe drum si te afli intr-un mediu familiar si confortabil, in care iti va fi mai usor sa iti organizezi timpul.

Nu mai face multitasking

Un studiu recent al cercetatorilor din domeniul neurologiei arata ca multitasking-ul este acceptabil, insa doar de-a lungul unor perioade scurte de timp. Sa te ocupi de mai multe lucruri in acelasi timp, in fiecare zi sau ore in sir este unul dintre principalii factori de stres, atat de puternic incat poate cauza chiar si leziuni la nivelul creierului.

Respecta-ti bioritmul

Organismul nostru functioneaza dupa ritmul circadian, care ii spune cand sa doarma si cand este timpul sa se trezeasca. Mai multe studii au aratat ca functionam cel mai bine atat fizic, cat si psihic atunci cand ritmul circadian este sincronizat cu munca noastra. De aceea, cel mai bine este sa iti organizezi programul, pe cat posibil, in functie de acest lucru. Daca esti o persoana matinala, vei fi la apogeul productivitatii la primele ore ale diminetii, in timp ce persoanele nocturne ating maximul de energie abia seara. Cand ai un job care iti permite suficienta flexibilitate incat sa iti stabilesti singur programul, incearca sa il sincronizezi cu ritmul tau circadian, pentru a fi in forma maxima atunci cand trebuie sa lucrezi.

 

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: wavebreakmedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *