Care sunt companiile cu cei mai fericiti angajati si ce au ele in comun

Este deja stiut ca angajatii fericiti sunt mai productivi, dar pot, oare, firmele sa faca ceva pentru a creste gradul de multumire si implinire a personalului? Daca ne-am uita la felul in care isi trateaza oamenii companiile cu cei mai fericiti angajati, se pot observa cateva comportamente asemanatoare, iar managerii care isi doresc sa obtina astfel de rezultate au o multime de lucruri de invatat de la ele.

Un top al companiilor cu cei mai fericiti angajati intocmit de publicatia americana Business Insider plaseaza pe primul loc Facebook, unde 97% dintre angajati se declara satisfacuti de jobul lor. Pe locul al doilea se regaseste Salesforce, iar pe locul al treilea Southern Co. Topul este completat, in ordine, de Google, Gilead Sciences, NRG Energy, Allergan, USAA, Procter and Gamble si Chevron. Intamplator sau nu, aceste companii sunt si foarte profitabile si se bucura de un renume excelent la nivel mondial. Clasamentul a fost realizat in functie de raspunsurile angajatilor, avandu-se in vedere atmosfera de locul de munca, beneficiile, dar si salariile.

Desi am fi tentati sa credem ca salariile joaca cel mai important rol cand vine vorba despre multumirea angajatilor, topul contrazice aceasta parere. Daca analizam companiile Facebook si Google, care activeaza in domenii asemanatoare, vedem ca la Google salariile sunt mai mari decat la Facebook (venitul mediu al angajatilor cu experienta la Google este de 140.000 de dolari pe an, iar la Facebook este de 135.000 de dolari pe ani), insa in top compania fondata de Mark Zuckerberg ocupa locul intai, in vreme ce Google se situeaza pe locul patru.

angajati

Am stabilit asadar, ca salariul nu este singurul factor important pentru fericirea angajatilor. Care sunt, atunci, lucrurile pe care le poate pune la dispozitie angajatorul pentru a avea un personal motivat, multumit si productiv? Cu toate ca este dificil sa numim un singur factor, este cert ca toate aceste companii din top au in comun cateva lucruri. Iata care sunt acestea:

  1. Ofera beneficii extrasalariale

Majoritatea companiilor din top ofera bonusuri de performanta, dar si numeroase alte beneficii extrasalariale in fiecare luna. Angajatilor le sunt platite mesele, transportul, li se ofera diverse vouchere de cumparaturi. In unele firme se ofera un bonus pentru concediul de vara, precum si alte beneficii, in anumite circumstante. La Google, de pilda, angajatii care asteapta un copil primesc un bonus consistent pentru cresterea copilului.

  1. Organizeaza ateliere pentru dezvoltarea personala si profesionala

Angajatii apreciaza foarte mult programele de dezvoltare personala si profesionala, iar unele companii au inteles deja asta. In cadrul lor se organizeaza periodic ateliere de acest tip. Atelierele de actorie si improvizatie, de public speaking, de dictie sau de stil si imagine personala sunt foarte cautate, pentru ca sunt interesante, relaxante si in cadrul lor se dezvolta skill-uri care pot fi folosite la locul de munca.

  1. Se preocupa de sanatatea angajatilor

Sanatatea personalului ar trebui sa fie o prioritate pentru orice companie. Toate companiile din topul prezentat mai sus sunt preocupate de starea de sanatate a salariatilor. Ele nu se rezuma la asigurarile de sanatate complete (inclusiv pentru dentist), ci si la programe pentru prevenirea imbolnavirilor. Programele de wellness ce includ nutritie, masaj la birou si accesul gratuit la sali de sport sunt de mare ajutor pentru ca angajatii sa ramana sanatosi. Si in Romania managerii au devenit constienti de avantajele acestor programe si au inceput deja sa le puna la dispozitie angajatilor fructe proaspete si abonamente la sali de sport.

happy

4. Flexibilitate in abordarea programului de lucru

In tot mai multe companii este permis lucrul de acasa, iar programul de lucru este flexibil, angajatii fiind liberi sa-si conceapa propriul program. Este, in mod cert, un factor foarte important pentru angajati, iar compania are numai de castigat, deoarece angajatii isi vor alege programul de lucru in functie de puterea lor de concentrare. Unele persoane pur si simplu nu se pot concentra dimineata devreme, asa ca pentru ei este mai benefic sa vina la birou mai tarziu – toata lumea are de castigat din asta.

5. Au un mediu de lucru placut

Atmosfera la locul de munca este esentiala pentru ca angajatii sa fie fericiti. Un manager care ofera un exemplu demn de urmat, un spirit de echipa dezvoltat si un loc unde se comunica usor – sunt doar cateva dintre aspectele care ii fac pe angajati mai multumiti cu jobul lor. Este important ca oamenii sa isi vada colegii de lucru ca pe niste prieteni si managerul ca pe un lider si un mentor de la care au de invatat.

Lucrurile acestea nu sunt greu de realizat de catre companii si unele dintre ele nu costa absolut nimic, asa ca toti managerii ar putea sa ia exemplul firmelor din top. In compania in care lucrezi tu se tine cont de aceste aspecte?

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *